Vijf dagen lang niet slapen tussen kerst en oud & nieuw.

Want er moet non stop radio gemaakt worden vanuit dorpscafé De Schelvis in Zuid-Scharwoude voor de Voedselbank.

Het team van Serieus Langedijk in dorpscafé De Schelvis. Vlnr: Nicky Roos, Thomas Lute, Didier Ruijters, Ruben Gieling, Stef Callenbach.
© Foto Erna Faust
Bron: Leonie Groen, nhd.nl

Langedijk staat een vijf dagen durende marathon radio-uitzending te wachten vanuit dorpscafé De Schelvis in Zuid-Scharwoude: Serieus Langedijk. Met deze actie, georganiseerd door vijf mannen en te houden tussen kerst en oud en nieuw, wordt geld ingezameld voor de Stichting Voedselbank Langedijk.

Voedselhulp Langedijk heeft het moeilijk. Elke woensdagochtend komen klanten een basispakket halen en daarnaast mogen ze kiezen uit diverse groenten, brood en vaak ook vlees. Maar in deze coronatijd is er minder te kiezen. Er komt minder binnen. Mede doordat de horeca dicht is en doordat er in de supermarkten geen acties zijn.

Serious Request
Daarom bedachten café-eigenaar Ruben Gieling en vier van zijn vrienden een variant op Serious Request, een jaarlijks terugkomende actie in de week voor de kerst van de Nederlandse radiozender NPO 3FM waarbij geld wordt ingezameld voor projecten van Het Nederlandse Rode Kruis.

Het idee is toevallig ontstaan, uit verveling. “Anderhalve maand geleden wilden we een uitzending maken met online racen maar dat liep niet door een slecht werkende internetverbinding”, vertelt Gieling. “Dat is inmiddels opgelost. Maar toen dachten we ‘alle spullen staan er, laten we radio gaan maken.’” Van het een kwam het ander. “Eigenlijk moeten we er een goed doel aan hangen. Eigenlijk zouden we het dorp er bij moeten betrekken: door het dorp, voor het dorp.”

Gieling heeft nog nooit radio gemaakt. De groep heeft volgens hem voldoende steun van mannen die al wel met dat bijltje hebben gehakt. “Ik verwacht dat we elke nacht niet meer dan drie uur slaap zullen hebben”
Daarom durven ze de lat hoog te leggen en vijf dagen lang, 24 uur per dag non stop uit te zenden. Het radioprogramma begint ‘derde kerstdag’ om twaalf uur en stopt op oudejaarsdag om twaalf uur.

Drie uur slaap
Serieus Langedijk wordt gepresenteerd door Thomas Lutte, Didier Ruijters en Stef Callenbach. De uitzending zal vol zitten met muziek, interviews, muziek van lokale bands en gast-dj’s “Ik verwacht dat we elke nacht niet meer dan drie uur slaap zullen hebben”, zegt Gieling.

Hij hoopt dat tegen die tijd het café open kan voor publiek. Langedijkers kunnen dan de uitzending live bijwonen. Dat levert extra geld op. “We willen tafels verhuren á tien euro. Dat gaat dan naar een goed doel. En van elke consumptie gaat vijftig cent naar het goede doel.”

Ambitie
De mannen tuigden een sponsorprogramma op, een Facebookpagina en een website. Er wordt uitgezonden via diverse kanalen: Facebook, de website en het platform twitch.tv. De ambities zijn groot. Ze durven nu al te stellen dat Serieus Langedijk een jaarlijks terugkerende activiteit wordt. Elk jaar wordt er een goed doel aan gehangen.

Informatie over de Voedselbank vindt u op deze site en voor de radiomarathon zie: www.serieuslangedijk.nl.